sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Fiilistelyä.






Syksyn saalis pääsi vihdoin seinälle ja rumpukapula lajitovereidensa luokse. Olen monissa keikkapaikoilla käydyissä keskusteluissa kertonutkin, että tapetoin kotini biisilistoilla. Se on ihan totta. Onneksi kanssa-asujani ovat myötämielisiä asian suhteen. Koko komeutta en saa mitenkään samaan kuvaan, mutta tuossapa nyt murunen. Pidän siitä, että musiikki ja sen merkitys on näkyvillä. Levyhyllyt cd- ja lp-levyineen ovat kauniita ja biisilistat täynnä muistoja. 

Olen todella onnellinen siitä, kuinka monelle keikalle pääsin vuonna 2018. Maj Karman keikkoja tuli käytyä yhteensä 11, Disco Ensemblen 4, Kotiteollisuuden 3, Stam1nan 2. Mokoma, Viikate, Amorphis, Manic Street Preachers, CMX, Uniklubi tuli nähtyä kertaalleen. Ei ole aina niin helppoa yhdistää keikkailuelämää muuhun elämään varsinkaan nyt, kun Porissa ei tosiaan enää sitä Kinoa ole. Olen kiitollinen siitä, että läheiseni tukevat innostustani musiikkiin ja jeesaavat käytännön toteutuksen suhteen kun reissaan ympäriinsä. 
Nyt tätä kirjoittaessa onkin ollut taukoa kaikista keikoista jo liki kolme kuukautta, kun monet suosikkiyhtyeistänikin ovat viettäneet ansaittua talvilomaa. Kohta starttaa keikkakevät. 
Kohti uusia ikimuistoisia hetkiä. 

Disco Ensemble / Tavastia, Helsinki / 4.12.2018


Viimeistä kertaa ikinä Disco Ensemble livenä.
Kipeänä, mutta paikalla. Eturivissä, tietenkin. Ensimmäistä kertaa Tavastialla, ihan viihtyisä keikkapaikka.
Aika mahdotonta kirjoittaa yhtään mitään. Olo keikan jälkeen oli aika turta. Onneksi on muistot ja musiikki. Musiikki on ja pysyy, ja elää.

And at the end of the week
We’ll set things on fire 


Rakastan teitä aina.

Stam1na/ Klubi, Tampere/ 14.12.2018














Ihan hullua! Aivan kertakaikkiaan.
Stam1na julkaisi vuoden 2018 loppupuolella käsittämättömän upean albumin Taival. Stam1na ei ole pettymyksiä tuottanut ennenkään, mutta Taival on jotain uskomatonta.
Sakara Records saa pikkasen pörhistellä rintaansa vuoden saavutuksistaan, sillä ei ole ihan jokapäiväistä pistää pihalle sellaista trioa kuin Maj Karma - 101 tapaa olla vapaa, Mokoma - Hengen pitimet ja Stam1na - Taival. Minun on ihan mahdotonta laittaa näitä johonkin paremmuusjärjestykseen, mutta sen tiedän, että nämä ovat vuoden 2018 parhaat levyt, ja koko 2010-luvun parhaat levyt.

Oli luonnollisestikin pakkopakkopakko päästä jollekin kiertueen keikoista ja onneksi Tampereen Klubin sain kohdallani järjestymään. Taas sellainen seikkailureissu, illalla junalla Tampereelle ja sieltä 3.30 lähteneellä bussilla kotiin. Kiitos bussifirma, että ajat tällaista vuoroa ja mahdollistat keikkareissuni!

Meno oli sekopäistä, hikistä ja hurjaa. Toki paikoin myös äärimmäisen herkkää. Stam1nan mukana oli Kaisu Kärri, joka fiittasi upeasti osuutensa Gaian lapsi -kappaleesta sekä myös muutamissa muissa biiseissä.
Setti oli aivan huikean hieno ja monipuolinen. Olin yllättynyt siitä, kuinka paljon tuli vanhempiakin biisejä. Ylipäänsä yleisö sai kyllä rahoilleen vastinetta ja helvetisti ylikin, koska saimme kuulla kaikki listalla näkyvät 17 kappaletta. Tätä kirjoittaessani päässä alkaa soida Solar:in liveveto, se oli rautaa!
Kiitos!

Amorphis & Turmion Kätilöt / IsomäkiAreena, Pori / 8.12.2018



Porissakin tapahtui jotain, vihdoinkin! Bar Kinon loppumisesta tuskin on kukaan toipunut, mutta oli tärkeää, että saimme edes yhden illan verran nauttia metallimusiikin suuruuksista taas Porissakin. Isomäki Areenan toimivuudesta on mielipiteitä kai yhtä paljon kuin kävijöitäkin oli. Omakohtaisesti äänitekniikka jätti toivomisen varaa, joskin on sanottava, etten ole koskaan ennen ollut keikalla, jossa olisi saanut vokalistista näin hyvin selvää! Tomi Joutsenen laulu kuulosti aivan mielettömältä ja välispiikeistä erotti jokaisen sanan. Narikat, anniskelu, vessat, katsomo oli ihan jees järjestetty. Saavun siis ilomielin Areenalle uudestaankin.

Turmion Kätilöiden keikasta katsottiin alkupuoli istumakatsomosta, koska olin tuolloin aikamoisen flunssan kourissa. Ei siellä kauaa kuitenkaan malttanut olla ja aika äkkiä sitä löysinkin itseni tokarivistä tanssahtelemasta. Setti oli hittipitoinen, festarityyppinen veto, ehkä lämppäri-asetelmasta johtuen. Bändi veti törkeän hyvin ja uskon, että monelle tuli tarve nähdä ihan täyspitkä keikka kyseiseltä yhtyeeltä hyvin pian.

Amorphiksen keikan ääniosuudesta jo mainitsinkin. Se oli jokseenkin hämmentävä; Tuntui, kuin yhtyeestä olisi kuulunut laulun ohella kerralla aina vain puolet. Välillä tuntui, että rummuista ei kuulu mitään, välillä oli kateissa kitara, välillä basso ja välillä koskettimet. Laulu toimi niin upeasti, että oli toimivinta keskittyä siihen. Setissä oli mukavan paljon biisejä uusimmalta Queen of Time -albumilta ja helmiä muilta albumeilta. Black Winter Day sai hallin uskomattomaan hurmokseen. Yhdessä spiikeistään Joutsen totesi, että näemme taas kesällä Porissa, mikä oli tietysti erittäin mieluisa uutinen. Olihan se nimenaan Porispere vuonna 2012, kun ymmärsin alkaa perehtyä kyseiseen yhtyeeseen tarkemmin ja sitä kautta hurahtaa siihen tehokkaasti. Vietämme siis elokuussa 7-vuotis vuosipäiväämme Kirjurinluodossa juhlien.

Maj Karma / Leipätehdas, Vaasa / 30.11.2018



Vaasan keikka oli seikkailu. Bussilla illalla Vaasaan ja bussilla yöllä takaisin kotiin. Ennen keikan alkua kävimme kaverini kanssa Leipätehtaan alakerran hämyisessä luolabaarissa, jonne on pakko päästä joskus uudestaan pidemmäksikin aikaa iltaa istumaan. Omituinen paikka.

Leipätehtaalla en ollut käynyt ennen. Olimme heti saapuessamme fiiliksissä siitä, että yleisö oli käytännössä katsoen lavalla bändin kanssa. Toki heti pientä huolta aiheutti lavan pienuus ja lukuisat potentiaaliset kiipeilymahdollisuudet. Näin silmissäni jo Ylpön nyrjähtäneen nilkan ja jokusen aivotärähdyksen.

Maj Karmaa lämppäsi Vaasassa energinen RiESA, joka kuvailee soittavansa punk metallia. RiESA mainostaa myös olevansa oivaa musiikkia Maj Karman ystäville, joten ennakkoasetelmat olivat jo oikein positiiviset. Ja voi jee mikä meno! Ihan huikea lavakarisma, todella lahjakasta soitantaa ja kerta kaikkiaan hyvä fiilis. Ei ollut todellakaan vaikeuksia jammailla eturivissä tämän tahtiin. Olisin rakastanut tätä teini-ikäisenä, voi jestas, olisin todella. Nytkin tykkäsin kovasti. Lämmin kiitos bändille cd-levystä. Varmasti tapaamme vielä.

Maj Karman keikka oli superhuippumahtavaparas. Yleisö oli leppoisaa ja kivasti mukana. Lavan ahtaus ei aiheuttanut ihmeempiä vaaratilanteita keikan aikana ja pääsääntöisesti pystyi olemaan ihan rennosti. Keikan jälkeen oli aikaa vaihtaa kuulumisia bändin jäsenten kanssa ja saimme kiitokseksi ahkerasta kiertämisestä Jii Savolaiselta koko kiertueen käytössä olleen rumpukalvon. Minä sain kunnian tulla kyseisen rumpukalvon lähihuoltajaksi. Lopulta meinasi jopa tulla kiire siihen 03 lähteneeseen bussiin, niin mukava meininki keikkapaikalla oli keikan jälkeen. Kotona 06 aikoihin, kun laitoin pään tyynyyn, tunsin aivan suunnatonta kiitollisuutta siitä, mitä olen saanut tässä seurassa kokea. Kiitos Karmaperhe. Se osa minusta, joka elää musiikilla, on teidän kanssanne hyvin vahvasti elossa.

Kiitos myös Leipätehdas. Asiakaspalvelu oli kymppiplus, alkoholittomien drinksujen osaaminen kiitettävää ja on todella hienoa, että on paikkoja, joissa sujuva rokkimeininki jatkuu keikan jälkeenkin ja olo on metalliväellekin kotoisa.