sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Maj Karma / treenikeikka / 1.6.2018 / Gong, Turku






Treenikeikka -nimikkeellä myyty iltama sai alkunsa vedolla Ei paholaisii oo. Kyseinen kappale on noussut yhdeksi suosikeistani uudelta levyltä, joten olin luonnollisestikin erittäin mieluissani kun keikka sillä käynnistettiin. Joskin olin etukäteen ollut melko varma siitä, että keikka alkaa levyn avausraidalla Osa minusta kuolee, mutta sekin onneksi kuultiin setin alkupuolella.


Sain keikalta matkaani keikkalistaseinälleni muistilapun, jossa on täkyjä biiseihin 101 tapaa olla vapaa ja Onko pakko antaa? Settilistan puutteessa se tulee nyt siis päästäni, eikä järjestys ole välttämättä oikea. Muutenkin pidätän oikeuden virheisiin ja niin edelleen.

Ei paholaisii oo
Ukkonen
Puumiekka
Osa minusta kuolee
Sodankylä
101 tapaa olla vapaa
Peltisydän
Kokki, varas, vaimo ja rakastaja
Lama lama lama
Johnny Deppin näköinen nainen
Buster Keaton
Onko pakko antaa?
Kukaan ei huomaa mua
Romanssi
Attentaatti
Rukous


Ilta oli lämminhenkinen. Ylppö kertoi siviilielämänsä vaikeuksista ja sen vaikutuksista etenkin Kokki, varas, vaimo ja rakastaja -biisin esittämiseen. Mietin itsekseni, että tuollainen ilta oli mitä parhain tilaisuus kokeilla, miltä mikäkin biisi tuntuu vetää. Meitä ei olisi ketään haitannut, vaikka lavalla olisi tapahtunut totaali romahdus. Kaikki olisivat ymmärtäneet. Romahduksia ei kuitenkaan nähty, kaikki pysyi kasassa.

Treenin käsite näkyi lämpimän ja yhteisöllinen tunnelman ohella varsinaisten vetojen kohdalla vain siinä, että Attentaatti aloitettiin ehkä seitsemän kertaa ennen kuin se onnistui. Onnistunut versio menikin sitten täysillä maaliin.
101 tapaa olla vapaa -levyn biiseissä on aika hienoja laulukikkailuja, joita keikkaversioihin oli pelkistetty ihan jees.

Tämä oli taas niitä iltoja, joissa mietin, miten onnekas olin kuin sain olla paikalla. Tällaisista keikkailloista ihmisen sielu elää. Maailman parhaita biisejä ja yksi suuri perhe. Juhlat. Lataamista. Halauksia ja suudelmia. Voimaa, elinvoimaa ja voimaannuttamista. Tunteiden kirjoa.


Mä en rakasta sua enää, oon sinuun hulluna





lauantai 2. kesäkuuta 2018

Levyjulkkareiden alkuvuosi


Levyhylly on saanut äärettömän laadukasta täytettä vuoden alkupuoliskon aikana, kun sitä täydentämään ovat saapuneet
Maj Karma - 101 tapaa olla vapaa
Mokoma - Hengen pitimet
Manic Street Preachers - Resistance Is Futile
Amorphis - Queen of Time

Mokoman Kepeät mullat on yksittäisistä biiseistä soinut minulla varmasti eniten. Se vakuutti heti ensikuuntelulla ja ensireaktio ei ole laimennut jatkokuunteluilla piiruakaan. Olen edelleen täysin vakuuttunut siitä, että kyseessä on 2010-luvun kovin suomimetalli-biisi.

Levyistä taas noin miljoona kuuntelukertaa taas on jo saanut 101 tapaa olla vapaa, jota rakastan yli kaiken. Molemmat sinkkulohkaisut iskevät täysillä. Muita suosikkeja levyltä tällä hetkellä ovat Osa minusta kuolee, Ei paholaisii oo ja Mustavalkoista melankoliaa. Ihan mielettömiä sanoituksia ja nerokkaita yksittäisiä laineja, joita on näppärä soittaa päässä useita kertoja päivässä. Ja Häiriön kitarointi. Se on sitä orgasmirokkia.

Ja koska jotenkin näppärästi unohdin aiemmin käyneeni helmikuussa kahdella keikalla, niin kerrotaan se nyt tässä.
CMX / Pakkahuone, Tampere
Uniklubi / Bar Ihku, Tampere

Kontrasti näiden välillä oli mielenkiintoinen, menin nimittäin suoraan CMX:n keikalta Uniklubin keikalle. Kontrasti ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Uniklubi olisi ollut jollain tapaa huonompi. Hitit rullasivat ja yleisö nautti, ei mitään valittamista. Toki omat suosikit Kultakalat-albumilta loistivat poissaololtaan, mutta jäipä jano mennä uudestaankin tsekkaamaan, mitä settilistalle silloin eksyy.

CMX esitti lauluja ei vuosikymmeniltä ja setti hiveli takuulla jokaisen tosifanin korvia. Keikalla kuultiin useampikin kappale, joita minä en ollut kuullut koskaan. Upeaa progemeininkiä ja tiukkaa mättöä. Niitä sitten kevenneltiin kauniilla rakkauslauluilla. Hieno ilta.

Loppuun haluan vielä vähän valittaa siitä, että Pori menetti keikkapaikkansa, kun Bar Kino sulki ovensa vuodenvaihteessa. Musiikkia hengittävälle tämä on suunnattoman suuri menetys. Varsinkin, kun mikään muu satakuntalainen paikka ei tunnu ottavan asiasta koppia. Tilanne tuntuu vieläkin epätodelliselta ja toivon, että se mahdollisimman nopealla tahdilla korjaantuisi. Nyt kun lähimmät keikkapaikat ovat Tampereella ja Turussa, jää pakollakin jotain tärkeää näkemättä.

Kotiteollisuus / 27.4.2018 / Naima, Turku



Vanhoista suosikeista keikalla tuli Vuonna 1&2, Kielletyn puun hedelmä, Kivireki, Raskaat veet ja kirsikkana kakun päällä Yö päivää keinuttaa, jonka live-kuulemisesta oli taas vierähtänyt useampi vuosi. Onnistunut veto.
Uusista biiseistä erittäin lupaavalta kuulosti Sädekehä.
Muut biisit eivät niin täysillä iskeneet, mutta onhan se niinkin, ettei yökerho-ympäristössä voi soittaa pelkkiä "vuoden 1387 Ö-puolia".
Kokonaisuutena kuitenkin erittäin hauska ilta ja hyvää soitantaa.

Sata vuotta

Olin haljeta onnesta, kun viime vuonna, Suomi100v -hengessä Herra Ylppö ja Ihmiset ilmoitti tekevänsä Sata vuotta -albumin juhlakiertueen. Itsestään selvää oli, että kyseiselle kiertueelle on päästävä osallistumaan mahdollisimman monesti.
Järjestymään sain keikat Porin Bar Kinossa, Tampereen Olympiassa ja Helsingin Virgin Oilissa. Näistä keikkapaikoista Virgin Oil oli itselle entuudestaan vieras, Helsingissä kun ei ole juuri tullut keikoilla käytyä logistisista syistä.
Jokainen illoista toimi kuin häkä. Tunnelma oli maaginen, herkkä ja raju. Itkin Porin keikalla useita kertoja silkasta liikutuksesta. Tyttö epäkunnossa oli aivan ihana kuulla ikuisuuden tauon jälkeen livenä. Ja Mellakka ja Särö livenä taas ovat niitä asioita, miksi minulla on blogi otsikolla Puoli elämää. Tiedättekö, kun joku tilanne vaan on sellainen, josta pystyy lataamaan itseensä läjäpäin voimaa.
Juhlakiertue oli käsittääkseni yhtyeelle itselleenkin hyvin voimaannuttava kokemus ja Ylppö mainitsi toiveekseen tehdä jonain päivänä vielä uutta musiikkia Ihmisille. Tee se, olen paikalla.

[Lopuksi itselleni muistiin, että olen laskujeni mukaan nähnyt 22 Ihmisten keikkaa]



2017 keikat

20.1.2017 / Amorphis / Bar Kino, Pori
Under the Red Cloud -kiertueen jäätävän kova klubikeikka

17.2.2017 Kotiteollisuus / Bar Kino, Pori





17.3.2017 Disco Ensemble / Bar Kino

9.4.2017 Maj Karma / Olympia, Tampere

Facebook-muistoja:
Huh! Olipas ilta. Maj Karma veti liki kahden tunnin keikan, multa meinasi vallan kunto loppua kesken Oli kyllä meno kohdillaan ja bändi jäätävässä tikissä. Encoressa tullut Hullu Huutaja viimeistään sinetöi kokokroppasärkee-olotilan, jolla oli "mukava" ajella kotiin. Mutta niin vaan olin kotipihassa klo 03.03 ja supertyytyväinen reissuun. Kroppa toipuu ja väsymys kuittaantuu jossain välissä, keikkamuistot on ja pysyy 

  1. Sotaa ei tule
  2. Puumiekka
  3. Peltisydän
  4. Rukous
  5. Attentaatti
  6. Arpi
  7. Metallisydän
  8. Pelastakaa lapset
  9. Ukkonen
  10. Luovuttanut enkeli
  11. Kokki, varas, vaimo ja rakastaja
  12. Kukaan ei huomaa mua
  13. Onnellinen loppu
  14. Johnny Deppin näköinen nainen
  15. Sodankylä
  16. Hullu huutaja











5.8.2017 Stam1na, Stratovarius, Amorphis / Olavinlinna

Savonlinnan Oopperajuhlien upea kokemus vuoden 2014 Amorphis-keikalta sai jatkoa, kun 2017 Amorphis kutsuttiin esiintymään uudelleen ja tällöin mukana oli myös Stam1na ja Stratovarius. Stam1nan keikkaa ennen mietin, onkohan bändi silotellut meininkiään mahdollista oopperajuhla-kansaa ajatellen, mutta kaikkea muuta. Keikka rytisi taatulla varmuudella ja antoi faneille sen, mitä hakemaan tultiinkin.
Stratovariusta en ollut ennen nähnyt livenä ja keikka oli vallan viihdyttävä.
Amorphiksen kohdalla tajusin luulleeeni, että bändi esittää Under the Red Cloud levyn kokonaisuudessaan samaan tyyliin, kun esittivät vuonna 2014 Eclipsen. Onneksi tämä tajuaminen tapahtui noin 10 minuuttia ennen keikan alkua, niin ehdin sopeutua ajatukseen ja nauttimaan upeasta ja monipuolisesta setistä.




2.12.2017 Viikate / Bar Kino, Pori
Facebook-muistoja:
Tämän viikon väsymystaso on ollut mielenkiintoinen ja keikka oli jo jäädä välistä. Onneksi armas puolisoni taas työnsi minut ovesta ulos ja kävin hakemassa sielulle ravinnetta. Olisi tullut pieni itkupotkuitkuitku jos olisin nähnyt myöhemmin settilistan. Siinä kun oli kaikki suosikkini ja superhypersuosikkini. 

[settilista ulkomuistista, pidätän oikeuden siihen että unohdin jotain tai järjestys o
n väärä]

Oi Pimeys
Synkkä ventti
Ah ahtaita aikoja
Kerran
Yön seutu
Tervaskanto
Myrkynvihreää
Kaunis kotkan käsi
Ei ole ketään kelle soittaa
Kyisen pellon kyntäjät
Musta, Metalli & Taivas
 Yökunnaat 
Mantelinmakuinen
Viina, terva, hauta
Pohjoista viljaa
 Kuu kaakon yllä  





17.12.2017 Disco Ensemble / Gong, Turku

Kerrassaan upea ilta. Onneksi emme vielä tälleet tienneet yhtyeen lopettamispäätöksestä, vaan saimme nauttia täysin rinnoin Afterlife-tunnelmoinneista ja pirun energisestä keikasta.




2016 kesäkuu-joulukuu






Maj Karma / Karmarock

Maj Karma / Porispere

Stam1na / Porispere

Turmion Kätilöt / Sotkamon Syke

Amorphis / Sotkamon Syke

Lisäksi tuli nähtyä ainakin:

Kotiteollisuus / 2.10.2016 / Kankaanpää Villi NightClub

Stam1na / 18.11.2016 / Bar Kino, Pori

The 69 Eyes / 2.12.2016 / Bar Kino, Pori