keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Vuoden parhaat 2012

Koska en aio ostaa enää musiikkia, mennä yhdellekään keikalle tai todennäköisesti keksi mitään muutakaan maailmaa mullistavaa seuraavien viiden päivän aikana, voin rohkeasti julkaista jo kantani tämän vuoden onnistujista. Ja lopuksi vielä listata ne tämän vuoden itselle tärkeimmät biisit (julkaistu siis aiemmin, mutta tullut tänä vuonna kuunneltua poikkeuksellisen paljon / avautunut uudella tavalla jne.). Periaate on perus tuttu "biisi per artisti", eli vaikka kovasti tekisi mieli lätkäistä Ylpön levyn kaikki biisit "Vuoden parhaat biisit" -listalle niin en sitä tee. Ja kas näin:

Vuoden parhaat levyt, top 5:
Herra Ylppö & Ihmiset - Mies ja nainen
The 69 eyes - X
Pmmp - Rakkaudesta
Apulanta - Kaikki kolmesta pahasta
Muse - The 2nd Law


Vuoden parhaat biisit, top 10:
Herra Ylppö & Ihmiset - Särö
Linkin Park - Burn It Down
Muse - Madness
Pmmp - Jeesus ei tule oletko valmis
The 69 eyes - If You Love Me the Morning After
Timo Rautiainen & Neljäs sektori - Vastavirtaan
Soundgarden - Live to Rise
Apulanta - Aggressio
Disco Enseble - Second Soul
Lapko - River Venom


Vuoden parhaat keikat, top 3:
Herra Ylppö & Ihmiset - Karmarock, Harjavalta
The 69 eyes - Bar Hovi, Rauma
Cradle of Filth - Klubi, Tampere


Aiemmin julkaistut, itselle tärkeät biisit vuonna 2012:
Herra Ylppö & Ihmiset - Mellakka
The 69 eyes - Perfect Skin
Amorphis - House of Sleep
Rammstein - Ich Tu Dir Weh
Linkin Park - Leave Out All the Rest
Scars on Broadway - They Say
Snow Patrol - Light Up
Sixx.AM: Life Is Beautiful
Uniklubi - Luotisade
Apulanta - Eikä vielä ole edes ilta
30 Seconds to Mars - The Kill
Maj Karma - Tulevaisuus

The 69 eyes / Pakkahuone / 21.12.

Long Time No See Pakkahuone, joka on kuitenkin joskus ollut se aiemmin mainitsemani kotikenttä. Viimeksi muistelisin olleeni Pakkahuoneella jossain Ylex-tapahtumassa 2006 (?), jossa esiintyi ainakin Don Johnson Big Band ja Klubin puolella Kemopetrol. Klubin puolella on tullut käytyä monet kerrat tuon jälkeenkin, mutta Pakkahuoneella ei. Keikkapaikkana se oli hieman muuttunut: sisäänkäynti oli nyt aukion puolelta ja anniskelualue oli tehty lavaan asti. Myös anniskelualueelta oli siis mahdollista päästä eturiviin.

Oih ja voih. Ihanaa oli taas. Pakkahuoneen keikalla tuli varmaan tanssittua kaikkein eniten. Yleisössä oli mukavan väljää ja kukaan ei törppöillyt mitään. Sai keskittyä rauhassa nauttimaan hetkestä. Bändi veti tapansa mukaisesti moitteettomasti. Ainut pieni miinus tulee siitä, että Tampereella ei nyt kuultu If You Love me the Morning Afteria, joka on Love Runs Awayn ohella suosikkini uuden levyn biiseistä. Muuten settilista sama kuin Raumalla, ilman ekstrabiisiä toki.

Olen erittäin tyytyväinen, että pääsin näkemään tältä kiertueelta kolme keikkaa. Sekuntiakaan ei kyllästyttänyt, lisääkin olisi vielä jaksanut!

Jukka Poika / Silja Europa / 13.12.

Työhön liittyvä keikka, jota kuitenkin jossain määrin jopa odotin, koska olen nähnyt Jukka Pojan livenä 2010 ja silloin pidin kovasti. Vaan enpä huomannut ajatella sellaista asiaa, että vuoden 2010 keikalla Jukka Poika esiintyi bändin kanssa, nyt mukana oli pelkkä DJ. Keikkatunnelma jäi todella lättänäksi, biisit eivät toimineet, vaikka Jukka Poika jossain määrin esiintyä yrittikin. Suurin osa biiseistä jäi täysin kesken, niistä esitettiin vain ensimmäinen säkeistö ja kertsi. Vähän kuin olisi jonkinlaista potpuria kuunnellut. Pari hittibiisiä (Älä tyri nyt, Silkkii) tulivat kokonaan, mutta muuten kaikista jäi jotain uupumaan. Keikka oli muutenkin todella lyhyt, alle 40min. Laiva keikkaympäristönä ei olisi ollut mitenkään hassumpi, joten sitäkään ei nyt oikein voi syyttää. En tiedä missä mätti, mutta jos tästä keikasta olisi jotain maksanut, niin olisi kyllä harmittanut. Myöhemmin illalla esiintynyt cover-bändi veti huomattavasti paremman keikan.

The 69 eyes / Bar Hovi / 8.12.

The 69 eyesin kiertueen toinen keikka itselleni oli Raumalla Bar Hovissa. Koska kyseessä ei enää ollut kotikenttä, oli fiilis jo lähtökohtaisesti paljon parempi kuin Porissa. Laitoin lisätukkaa, huulipunaa, minimekon ja ajoin keikkapaikalle.
Hovi on keikkapaikkana hyvin intiimi, bändi kävelee lavalle yleisön läpi ja lava on lähes maantasossa. Yleisö pääsee siis hyvin lähelle esiintyjää. Siinä olin nyt myös minä, lähes kiinni arvon vokalistissa keikan ajan. Ja nyt oli niin paljon enemmän fiilistä ja meininkiä kuin edellisenä päivänä. Tämä keikka meni sinne vuoden parhaat keikat -osastolle. Settilista muuten sama kuin Porissa, mutta Sister of Charityn korvasi Betty Blue ja lopuksi tuli vielä ekstrabiisi Jim Morrisonin muistolle.

The 69 eyes / Bar Kino / 7.12.

Kauan odotettu kiertueen ensimmäinen keikka. Siis ensimmäinen, jolle itse pääsin osallistumaan. Uusi levy X on mielettömän hyväksi todettu ja vuonna 2010 vuoden parhaan keikan heitti kepeästi The 69 eyes Sieravuoressa. Aika helvekon kova krediitti, ottaen huomioon, että samaisena vuonna oli Manic Street Preachersin keikka Wanajafesteilla. Joka tapauksessa siis tätä kiertuetta oli odotettu kuin kuuta nousevaa.

Miljöö vähän häiritsi, mutta itse keikassa ei ollut kerrassaan mitään vikaa. Hyvässä suhteessa uutta ja vanhempaa tuotantoa. Näin suuria tunteita herättävä bändi ilmeisesti vaan olisi hyvä nähdä aina jossain muualla kuin ns. kotikentällä. Tai sitten kyse oli vain niistä kuuluisista tähtien asennoista ja turhan humalaisista kanssakatsojista. Niitä kun taas riitti. Mutta bändi veti hienosti ja tykkäsin.

Settilistalta löytyivät ainakin:
Love Runs Away
Brandon Lee
Gothic Girl
Dance D'amour
Tonight
Perfect Skin
Borderline
Red
If You Love Me the Morning After
Feel Berlin
Lost Boys
Dead'n'Gone
Dead Girls Are Easy
Sister of Charity
Devils
Never Say Die