lauantai 18. elokuuta 2012

Apulanta Sieravuoressa 8.8.2012

Tein bongauksen Tiketistä ja huomasin, että Apulanta tulee kesälomani aikana vaivaisen 70km päähän keikalle. Pakkohan sinne oli lippu hankkia. Olen nähnyt Apulannan elämäni aikana arviolta 40 kertaa livenä, mutta kun joku juttu toimii niin se toimii. Ja näiltähän tuli alkuvuodesta uusi levy, jo ihan sen kunniaksi piti mennä katsastamaan tämän hetkinen keikkakunto.

Kunto oli varsin mainio. Keikalla hyvä tunnelma, biisit rullasivat hyvin, setti oli monipuolinen. Tämän keikan huippukohtia olivat "Paha asia" ja "Hiekka".
Laitetaanpas tämän mainion keikan kunniaksi tämän blogin ensimmäinen kuvakin. Biisilista Samin signeerauksella.

Porispere

Porispere, tuo porilainen kapinafestivaali. Pääsin tänä vuonna osallistumaan sinne ensimmäistä kertaa. Tälläkin kertaa tosin vain yhtenä päivänä, mutta onneksi itseä kiinnostavat artistit olikin hyvin niputettu lauantaille.

Ensimmäisenä vuorossa oli Herra Ylppö & Ihmiset. Porilainen yleisö huomattavasti nuivempaa kuin Harjavaltalainen viikkoa aiemmin, tosin varmasti osansa teki myös aikainen soittoajankohta ja huono ilma. Mutta minä tykkäsin ja toivon, että bändilläkin oli edes suht.kiva keikka. Naamamaalaukset yhtyeen jäsenillä olivat hyvinkin mielenkiintoiset, valkoisella pohjalla mustaa meikkiä bläkärityyliin.
Setti lähes sama kuin Karmarockissa, jos ei täysin, mutta kaikki putkeen ilman encorea. Mutta eipä sitä kahdesta kerrasta vielä kyllästymään pääse, eli ei haitannut yhtään.
Ihmisillä olisi vielä muutama keikka tiedossa ennen keikkatauolle jäämistä ja toivon, että pääsisin niistä jollekin.

Seuraavana vuorossa oli Stam1na. Olen aivan ihastunut Stam1nan kappaleeseen "Puolikas ihminen" ja toivoin sen kuulevani keikalla. Muutama tuttu biisi tuli ja kokonaisuutena keikka oli hyvä. Ja ilokseni loppupuolella tuli myös Puolikas ihminen. Toimi hyvin livenäkin ja oli yksi päivän kohokohdista. En ollut nähnyt Stam1naa aikaisemmin livenä, mutta toivottavasti näen joskus toisen tai kolmannenkin kerran.

Olin odottanut suurella mielenkiinnolla seuraavaa päälavaesiintyjää, joka oli norjalainen black metal -yhtye Satyricon. Sinänsä uusi tuttavuus, että olin varmasti joitain kappaleita kuullut aiemminkin, mutta nyt ennen keikkaa tutustuin tuotantoon vähän enemmän, jotta saisin keikasta enemmän irti. Keikka oli toimiva ja olin tyytyväinen, että olin tutustunut tuotantoon, tunnistin useita kappaleita. Suosikkini oli "Black Crow on a Tombstone", joka on Satyriconin uusimmalta The Age of Nero -levyltä.

Illan viimeinen päälavaesiintyjä oli Amorphis. Minulla ei ollut minkäänlaisia ennakkoajatuksia tästä keikasta, en odottanut sitä mitenkään suuresti, mutta kuitenkin halusin sen nähdä. Pääsin yllättymään positiivisesti. Tunsin paljon enemmän kappaleita kuin olin ajatellut, bändi sai yleisön todella hienosti mukaan, fiilis oli hyvä ja varmasti taas oman osansa teki hämärtyvä ilta tunnelmanluojana. Tällä keikalla sai tanssia. Suosikkihetkeni/kappaleeni keikalta oli Silver Bride. Tämänkin yhtyeen toivon näkeväni vielä joskus uudestaan.

Herra Ylppö & Ihmiset Karmarockissa

Jos oli Maj karma kova Karmarockissa niin sitä oli kyllä myös Ylpön tällä hetkellä aktiivisempi kokoonpano Ihmisten kanssa. Yhtye kiersi keväällä aktiivisesti Suomea ja itse pääsin katsastamaan heidät kolmesti; Porissa, Eurassa ja Harjavallassa. Kevään keikat olivat upeita, uusi levy on yksi hienoimmista ikinä. Tämän vuoden aikana ihastus tätä yhtyettä kohtaan on muuttunut rakkaudeksi, joten sanomatta selvää on, että odotin myös tätä keikkaa taas hyvinkin suurella innolla.

Ennen Ihmisiä oli vuorossa Von Hertzen Brothers. Tältä yhtyeeltä en tunne kuin hitit, joita setistä kyllä mukava määrä löytyikin. Kovin kauaa en malttanut VHB:n yleisössä seistä, kun piti jo siirtyä Ihmisten lavan eteen odottamaan. Musiikki kyllä kuului sinne asti, joten odotellessa sai nauttia taidokkaasta kitaroinnista.

Ihmisten keikan tunnelma oli ihana. Bändi näytti tyytyväiseltä ja iloiselta, yleisö oli hyvin mukana. Ilta hämärtyi ja lopulta pimeni. Pilviä alkoi ilmaantua taivaalle. Tällä keikalla oli hetki, jonka tulen muistamaan pitkään;
Hämärtyvä taivas, ukkosta ilmassa ja kappaleena Herra Ylppö & Ihmiset - Särö
Tuo hetki oli taianomainen.

Muuta keikalla kuultua: Ihmiset tulevat, Horros, Riisu Siipesi, Pojat ei tanssi, Mies murtuu, Mellakka, Porno, Sata vuotta, Rautavaara rules, Mustat hevoset.

Maj Karma Karmarockissa

Keikkatunnelmat pitäisi vuodattaa aina melko pian keikan jälkeen. Tässä sitä nyt sitten ollaan. Karmarockista kolme viikkoa.

Joskus keväällä sai itkeä pienet ilon kyyneleet kun selvisi, että Maj Karma esiintyy taas Karmarockissa. Ei sitä itsestäänselvyytenä uskalla pitää nimittäin. No, sen tietää sitten, että jos bändiä näkee vaan kerran vuodessa niin siihen liittyy aina ihan julmettu tunnelataus. Ja se on jostain syystä melko negatiivinen. En ole ihan päässyt selvyyteen siitä miksi. Ensin täytyy stressata viikkokausia, että ei kai iske hyppykuppaa, ei kai tule jotain estettä. Tämä jännitys poistuu vasta, kun tie eturiviin tai lähelle on varmistettu. Tänä vuonna ennen Maj Karmaa olisi esiintynyt olutteltassa Olavi Uusivirta, mutta eturiviahdistus vei voiton ja Olavi jäi näkemättä.

Sitten se hetki, kun bändi vihdoin kiipeää lavalle. Ajatus on suunnilleen se, että ei helvetti. Nyt ne soittaa tunnin ja sitten tää on taas tässä. En jotenkin päässyt tänä vuonna siitä ajatuksesta yli. Viime vuonna oli parempi fiilis. Tosin viimevuotinen fiilis oli sinänsä aika raskas, koska se oli sellainen "Mikään ei voi tuntua niin hyvältä kuin tässä oleminen just nyt". Arki ahdistaa huolella sellasen keikan jälkeen. Onneksi vaan hetken, mutta kuitenkin.

Mutta joo. Keikka oli loistava, mitäpä muutakaan. Mä silti toivoisin nyt jo oikeasti todella kovasti sitä, että Maj Karma tekisi oikeen kunnon kiertueen. Sillon keikoista pystyisi nauttimaan ihan eri tavalla.

Maj Karman setti näytti tältä:
Kyynel
Rukous
Salama
Vikaa odotellessa
Hän puhuu kuin noituisi
Luovuttanut enkeli
Hullu huutaja
Sodankylä
Kokki, varas, vaimo, rakastaja
Attentaatti
Ukkonen

Nyt on tunnetta.

Iltapäivän bändivalintana uuden tuttavuuden suosittelema uusi tuttavuus eli Anathema. Bändihän on ollut kasassa jo pienen ikuisuuden, keväällä ilmestynyt levy yhtyeen yhdeksäs. Itselleni tämä on kuitenkin uutta.

Anathema - Untouchable Part 1